Πολιτιστικά


Ρεμπέτικη Βραδιά

Η Β τάξη του σχολείου μας οργανώνει Ρεμπέτικη Βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017. Την ορχήστρα αποτελούν οι: Γαβριήλ Ψαρράς, Βασίλης Τσατσάνης και Παναγιώτης Ευθυμίου.

ρεμπέτικη βραδι'α


Μουσικά συγκροτήματα

Το βράδυ  του Σαββάτου 11/2 στο εστιατόριο του Πιέρου στο Λιβάδι έπαιξαν νεανικά συγκροτήματα του ωδείου Αναγέννηση με συμμετοχή και νέων του σχολείου μας. Τους καμαρώσαμε και τους συγχαίρουμε για την επιτυχημένη τους παρουσία και το κέφι που μας μετέδωσαν.

16699887_10212285402318214_398154123_n


Συγχαρητήρια επιστολή

Συγχαρητήρια επιστολή της υπεύθυνης σχολικού συμβούλου για το σχολείο μας κ.Φωτεινής  Ρεΐση και του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Νικολάου Μουμούρη για τη διάκριση της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου μας.

Ανοίξτε τους συνδέσμους που ακολουθούν για να δείτε την σχετική ανάρτηση και το έγγραφο αντίστοιχα:

http://dide-peiraia.att.sch.gr/index.php/menu-distinguishes/school-distinguish2016-17/5651-lyk-kythira-camera-zizanio

http://dide-peiraia.att.sch.gr/images/stories/diakriseis/2016-2017/lyk-kythira/lyk-kythira-camera-zizanio-letter.pdf

 


1ο βραβείο για την ταινία της κινηματογραφικής μας ομάδας

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σας πληροφορούμε ότι η ταινία “WORLD MAD” της κινηματογραφικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Κυθήρων απέσπασε το 1ο βραβείο στην Κατηγορία Γ (ηλικίες 17-20) του Ελληνικού Τμήματος της 16ης Camera Zizanio καθώς και το βραβείο Σχολής Σταυράκου στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ολυμπίας.

Από εδώ επίσης θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι πέραν του βραβείου και εκ των προτέρων νοιώθουμε νικητές  για αυτά που κέρδισαν τα παιδιά που ενεπλάκησαν σε αυτήν την δημιουργία και να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον Γιώργο Διδυμιώτη που στήριξε και στηρίζει (ήδη προχωρά βιωματικό project δημιουργίας νέας ταινίας) με σθένος και επιμονή την κινηματογραφική αγωγή  των  μαθητριών και μαθητών μας.

1o-vravio

1o-vravio-a

Ανοίξτε το διπλανό αρχείο για να δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: camerazizanio_2016_catalogue


Προβολή ταινίας μικρού μήκους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού, η προβολή της ταινίας μικρού μήκους WORLD MAD της κινηματογραφικής ομάδας του ΓΕΛ Κυθήρων. Πολλοί ήταν αυτοί που την παρακολούθησαν και τα σχόλια ενδιαφέροντα και θετικά.


WORLD MAD

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 9 και τέταρτο το βραδάκι και στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Κυθήρων, η Κινηματογραφική μας ομάδα θα παρουσιάσει την μικρού μήκους ταινία της WORLD MAD.

wold mad


Εγκαίνια Διαδραστικής Εγκατάστασης του Sound of Kythera

Στον αερολιμένα των Κυθήρων έγιναν σήμερα τα εγκαίνια της διαδραστικής εγκατάστασης του project Sound of Kythera του Διονύση Ανεμογιάννη που το υλοποίησαν 13 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Κυθήρων, ο αερολιμενάρχης, ο διευθυντής του σχολείου μας και άλλοι παράγοντες.

sok op DL (71)


Επίσκεψη των μαθητών του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από τρεις ημέρες, επισκέφτηκαν σήμερα κατά τάξη οι μαθητές του σχολείου μας . Το ανακαινισμένο μουσείο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους.

αρχ μουσειο κυθηρων


Κινηματογράφος: Η τέχνη του μοντάζ

Νοέμβριος 2014: Ο λυκειάρχης μάς ανακοινώνει πως την Παρασκευή, τις 2 τελευταίες ώρες, θα έρθει να μας μιλήσει κάποιος κύριος Γιώργος Διδυμιώτης περί κινηματογράφου και άλλων τινων. Στους περισσότερους από μας ήταν άγνωστος. ‘‘Κλασική φιγούρα καλλιτέχνη’’ σκεφτήκαμε την πρώτη στιγμή που τον είδαμε. Ψηλός, με μακριά μαλλιά και ατημέλητο μούσι. Κινηματογραφιστής μάς είχαν πει πως ήταν. Δεν καταλάβαμε αμέσως τον ορισμό της λέξης˙ τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μοντέρ, σκηνοθέτης και καμεραμάν: όλα σε ένα και μάλιστα σε ιδιαίτερα ελκυστικό συνδυασμό!

DSC_0054
Ήρθε λοιπόν να μας παρουσιάσει το νέο του εγχείρημα: να οργανώσει μια κινηματογραφική ομάδα και να γυρίσει μια ταινία με το σχολείο μας. Η παρουσίαση που μας έκανε συμπεριλάμβανε λίγα λόγια για τον ίδιο και την δουλειά του, καθώς και προβολή ταινιών από προηγούμενα εργαστήρια που είχε οργανώσει. Μας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο του κινηματογράφου μέσα από την ματιά ενός ειδικού, ενός δημιουργού, ενός αληθινού δασκάλου. Αρκετοί μαθητές ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά του και γρήγορα σχηματίστηκε ομάδα και κανονίστηκαν οι πρώτες μας συναντήσεις.
Στις συναντήσεις αυτές το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Τα μαθήματα ήταν κυρίως θεωρητικά και περιλάμβαναν αναδρομή στην ιστορία του κινηματογράφου με προβολή ταινιών που σημάδεψαν την πορεία του, εισαγωγή στις βασικές έννοιες του ‘‘λεξικού’’ της τέχνης και ανάλυση των σταδίων παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας. Έγιναν εκτενέστερες αναλύσεις στο έργο σπουδαίων σκηνοθετών που απετέλεσαν σταθμούς στην ανάπτυξη του κινηματογράφου και μικρές αναφορές στην πρωτοποριακή τεχνοτροπία τους.

DSC_0112
Με το ξεκίνημα, όμως, της πρακτικής αποτύπωσης της θεωρίας που είχαμε διδαχθεί, πολλά μέλη της ομάδας σταδιακά αποχώρησαν, ώσπου μείναμε περίπου 15 άτομα, ο πυρήνας της ομάδας. Σιγά σιγά ξεκίνησε η προετοιμασία της κεντρικής ιδέας και του σεναρίου της ταινίας που θα γυρίζαμε, χωρίς όμως να σταματήσει η θεωρητική ανάλυση των θεμάτων που προέκυπταν. Η υπόθεση σχηματίστηκε μέσα από πολύωρες συζητήσεις, ανάλυση και επεξεργασία των διαφόρων ιδεών που είχαμε. Το σενάριο άργησε να πάρει την τελική του μορφή. Έπρεπε να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του κυρίου Διδυμιώτη και να είναι σαφές και περιεκτικό. Έτσι, ένα απόγευμα του Μαρτίου 4 άτομα συνθέσαμε τον σκελετό στον οποίο θα στηριζόταν η ταινία. Έπειτα, η λεγόμενη σκαλέτα χωρίστηκε σε επιμέρους σκηνές και μοιράστηκε στα μέλη της ομάδας, ώστε να γίνει η αναλυτική συγγραφή του σεναρίου.

DSC_0165
Επόμενο στάδιο το ντεκουπάζ. Σε αυτό το σημείο κλείσαμε τα μάτια και αφήσαμε την φαντασία μας ελεύθερη να δημιουργήσει. Αποτυπώσαμε τις σκέψεις μας για την σκηνική απεικόνιση του σεναρίου που είχαμε σκεφτεί, με σκοπό να έχουμε σαφείς οδηγίες στις οποίες θα στηριζόμασταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Το σενάριο μας σιγά σιγά ζωντάνευε και βλέπαμε τις αρχικές μας σκέψεις να παίρνουν μορφή!
Και κάπως έτσι φτάσαμε στα γυρίσματα…το πιο διασκεδαστικό στάδιο όλης της ταινίας. Χρειαστήκαμε 5 μέρες για να την ολοκληρώσουμε. Οι πρόβες ήταν λίγες αλλά αποτελεσματικές. Τόσο τα παιδιά που εμφανίστηκαν στην ταινία όσο και εμείς πίσω από την κάμερα, δουλέψαμε σκληρά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γελάσαμε υπερβολικά πολύ στα γυρισματα. Στα διαλείμματα παίζαμε διάφορα παιχνίδια για να χαλαρώσουμε και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να συνεχίσουμε το γύρισμα. Ευτυχώς είχαμε πολλούς ντόπιους στο πλευρό μας και μας βοήθησαν παραχωρώντας το σπίτι τους ή διευκολύνοντας μας, ο καθένας με τον τρόπο του.

περ παλ (77)
Η πιο χρονοβόρα διαδικασία ήταν το μοντάζ. Μας πήρε σχεδόν 4 μήνες να δώσουμε στην ταινία την τελική της μορφή. Τα απρόοπτα ήταν πολλά, κυρίως λόγω της έλλειψης πλάνων και των αναγκαίων ηχητικών λήψεων. Προς το τέλος του μοντάζ αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε μια επιπλέον σκηνή. Παρ’ όλο που δεν την γυρίσαμε όπως ακριβώς θέλαμε, τελικά, αποδείχθηκε πως ήταν καθοριστική για τη ροή της ταινίας.
Η όλη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για μας και σταθήκαμε πολύ τυχεροί που μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Η «έβδομη τέχνη», όπως αποκαλείται, είναι για όλους μας μια ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία προσφέρει χαλάρωση και ψυχαγωγία. Ωστόσο, μέσα από την διαδικασία που συνεπάγεται η δημιουργία μιας ταινίας, ανακαλύψαμε και την μαγεία του να βρίσκεται κάποιος πίσω από τις κάμερες και να είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της αρχικής ιδέας σε ολοκληρωμένη ταινία με αρχή, μέση και τέλος.

rer (29)
Για την Κινηματογραφική Ομάδα του Λυκείου Κυθήρων
Μαρίνα-Μυρτώ


Ο Μανώλης Χάρος στο σχολείο μας

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

η γνωστός Κυθήριος ζωγράφος, χαράκτης και εικαστικός Μανώλης Χάρος

παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές του Β1

στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας

Β1 16 02 24 (38)β


Δωρεάν e-books από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο

http://www.latsis-foundation.org/default.asp?pid=92&la=1&libID=1

παρέχει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία υψηλής ποιότητας για τα ελληνικά μουσεία και όχι μόνο.

Τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων:
• Κεραμεικός
• Αιγές: Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων
• Σάμος: Τα αρχαιολογικά μουσεία
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
• Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
• Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
• Δήλος
• Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς
• Το Μουσείο Ακροπόλεως
• Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη
• 100 Χρόνια Εθνικό Θέατρο
• Αλβανο-Ελληνικό Λεξικό
• Μετά το Βυζάντιο
• Louis Dupré -Ταξίδι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη
• Η Ελληνική Θαλασσογραφία
• Ελληνο-Αλβανικό Λεξικό
• Ιερό Κοράνιο