Ελίχρυσον

Helichrysum orientale (L.) Gaertn. , Ελίχρυσο της Ανατολής, στο κάστρο της Χώρας

Η ονομασία Helichrysum του γένους προέρχεται από το «ήλιος» και «χρυσός», αναφορά στο χρυσοκίτρινο χρώμα των λουλουδιών τους. Για το «ελίχρυσο» υπάρχει και ο μύθος ότι ο Πάρης στο ταξίδι της επιστροφής στην Τροία, όταν είχαν σταματήσει στα Κύθηρα, παρομοίωσε την ομορφιά της ωραίας Ελένης με το φυτό αυτό.

Στα Κύθηρα υπάρχουν δυο είδη Ελίχρυσου το Helichrysum orientale και το Helichrysum stoechas. Φυτρώνουν σε βραχώδεις τοποθεσίες και ιδιαίτερα κοντά σε γκρεμούς. Το νησάκι Χύτρα είναι από τους αγαπημένους της βιότοπους. Το λουλούδι που «πάντα ζει» είναι γνωστότατο τόσο στους τσιριγώτες όσο και στους επισκέπτες του νησιού, καθόσον εδώ και χρόνια αποτελεί τουριστικά εμπορεύσιμο είδος (με όσους κινδύνους αυτό εγκυμονεί).

Το Helichrysum orientale, που είναι και το πιο κοινό στο νησί είναι φυτό της Ανατολικής Μεσογείου με εξάπλωση σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δυτικό και Ανατολικό Αιγαίο, έχει τριχωτούς βλαστούς και λαμπερά χρυσοκίτρινα ανθίδια με σκούρο κέντρο σε πυκνές ταξιανθίες.

Το Helichrysum stoechas είναι μεσογειακό φυτό με εξάπλωση στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Έχει φύλλα γραμμοειδή και όλο το φυτό είναι καλυμμένο με πυκνό, λευκό χνούδι. Το φυτό είναι αρωματικό, που γίνεται πιο εμφανές αν τρίψουμε τον βλαστό ή τα φύλλα.