Οδηγίες ενόψει της έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δθμιας Εκπαίδευσης, μετά τις διακοπές του Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας των σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών , από την Τρίτη 3 Μαΐου.

Δίνουμε εδώ κάποια σημαντικά σημεία και αμέσως πιο κάτω θα βρείτε ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση με τις αναλυτικές οδηγίες :

Για τους μαθητές/τριες και τους εμβολιασμένους/νοσήσαντες εκπαιδευτικούς και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), κατά την προσέλευσή τους στις οικείες σχολικές μονάδες.

Παύει να υφίσταται η υποχρέωση διενέργειας υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και η υποχρέωση να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr για τη δήλωση τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων – παρά μόνο στην περίπτωση που είναι στενές επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός ή εκτός σχολικού πλαισίου και πρέπει να δηλώσουν τα αποτελέσματα των προληπτικών διαγνωστικών και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους οποίους πρέπει να υποβληθούν.

Για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), με δική τους δαπάνη και ξακολουθούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, προκειμένου να δηλώνουν και να εκτυπώνουν – φέροντάς το πάντα μαζί τους προκειμένου να το επιδείξουν εάν χρειαστεί- το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, στο οποίο υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα, καθώς και τα αποτελέσματα των τακτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test) στους οποίους υποβάλλονται στην περίπτωση όπου είναι στενές επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Χρήση μάσκας

Εξακολουθεί η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) για τους μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας γίνεται: α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, β) στους εξωτερικούς χώρους της σχολικής μονάδας και γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών/τριών. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. καθώς και στα μέλη του λοιπού προσωπικού στην τάξη και στην σχολική μονάδα αντίστοιχα αν δεν τηρούν την υποχρέωσή τους για χρήση της μάσκας. Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια του φαγητού και κατά την διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού, όπως η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός των χώρων, ο σχολικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού και η αποφυγή συγχρωτισμού.