Η φετινή γιορτή της 25ης Μαρτίου του ΓΕΛ Κυθήρων είχε κάτι διαφορετικό. Κάθε επέτειος εμπνέεται από τον επαναστατικό παλμό των αγωνιστών του 1821, ωστόσο φέτος η ίδια η έννοια της επανάστασης ήταν στο επίκεντρο της γιορτής μας. Τι είναι μια επανάσταση; Πώς την ορίζουν οι ιστορικοί; Τι μορφή της έδωσαν οι αγωνιστές, οι ηγέτες και οι άνθρωποι του πνεύματος το 19ο αι; Και πώς την αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοί μας;
Παρακολουθήσαμε τις εργασίες μαθητών της Γ´ τάξης στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος με τον τίτλο «Από το 1821 στο σήμερα: Τελικά τι είναι μια επανάσταση» που επιμελήθηκε η φιλόλογος του ΓΕΛ Κυθήρων Μαρία Πατσαρίκα.
Ευχαριστούμε τους μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή: Ειρήνη Κασιμάτη, Μυρτώ Πετροχείλου, Νίκο Στρατηγό, Άννα-Μαρία Σαμίου, Ιλιριάνα Νταχρίου, Μαριάννα Λαμπροπούλου, Μαρία Πετροχείλου, Μυρτώ Πετροχείλου. Ευχαριστούμε θερμά τον πρώην μαθητή του ΓΕΛ Κυθήρων Βρεττό Σάμιο και το μαθητή της Β΄ τάξης Γιάννη Σκλάβο – με τη μουσική τους στόλισαν τη γιορτή μας!
Παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα συνεντεύξεων με ντόπιους κατοίκους των Κυθήρων:
«Η λογική μου λέει ότι το σωστό είναι διαμαρτυρία για το δίκιο σου, αλλά όχι σκοτωμός. Όταν όλοι είναι ενωμένοι, μαζεμένοι, θα έχει αποτέλεσμα. Συνεισφέρουμε στο να είμαστε ενωμένοι και να προσπαθούμε όλοι για το κοινό καλό. Επανάσταση πώς, μοναχοί;»
– Ε.Τ., 83 ετών
«Επαναστατικό για μένα είναι να έχεις τη δύναμη και το θάρρος της γνώμης σου, να υποστηρίζεις την άποψή σου με λογική και επιχειρήματα… Για να συμβάλει κάποιος σε αυτή την επαναστατική προσπάθεια θα πρέπει μέσα από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον να αναπτύξει γενικές γνώσεις και κριτική σκέψη. Να σταματήσει η παιδεία των νέων να είναι έτοιμη, μασημένη τροφή, γνώση μέσα σε καλούπια. Να δείχνει στα νέα παιδιά πώς να σκέφτονται, για να μπορέσουν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους μόνα τους.»
– Δ.Π., 51 ετών
«Επαναστατική πράξη σήμερα είναι η ανιδιοτέλεια και η αγάπη. Ο πιο κατασταλτικός παράγοντας για το σκοτάδι είναι το φως. Αν όλοι προσπαθούσαμε με υπομονή, αγάπη και κατανόηση να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο γύρω μας, ίσως ανοίγαμε πόρτες που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν. Αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα πρώτα από τον εαυτό σου.»
– Δ.Τ., 24 ετών
«Πιστεύω πως επανάσταση κάνουν οι άνθρωποι για κάτι που τους δυσαρεστεί προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Επαναστατικό είναι να συμμετέχει κανείς σε διαμαρτυρίες, γιατί έτσι δε μένει αμέτοχος σε όσα τον αφορούν και σε όσα δε συμφωνεί. Να ενημερώνονται οι άνθρωποι για την επικαιρότητα, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Να μαθαίνουν τι συμβαίνει, για τα δικαιώματά τους, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικούν όσα τους αναλογούν… »
– Κ.Μ., 16 ετών
«Επαναστατικό για μένα είναι να πράττεις αυτό που πιστεύεις, ακόμα κι αν το σύνολο έχει αντίθετη άποψη. Ο καθένας από εμάς μπορεί να υποστηρίζει τα πιστεύω του, αρκεί να μην καταπατεί τα πιστεύω των γύρω του…. Επίσης, όταν διαμαρτύρεσαι για κάτι που θεωρείς λάθος, είναι σημαντικό να γίνεται με ειρηνικές διαθέσεις, χωρίς βία, έτσι ώστε να μη μένουν στα μάτια των ανθρώπων οι απώλειες, οι τραυματισμοί και οι υλικές καταστροφές…»
– Κ.Π., 15 ετών